Moře v jantaru

15.5.2019
Citace:
Tingting Yu et al., An ammonite trapped in Burmese amber, Proceedings of the National Academy of Sciences, doi: 10.1073/pnas.1821292116
Zdroj
Mikroskopický snímek amonita Pouzosia v jantaru. Úsečka je 2 mm dlouhá, ingting Yu et al., An ammonite trapped in Burmese amber, Proceedings of the National Academy of Sciences, doi: 10.1073/pnas.1821292116, CC BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Bohaté barmské naleziště fosilií vydalo další, extrémně zajímavý kus. Mořské živočichy zalité v jantaru, fosilizované pryskyřici suchozemských stromů. Paleontologové popsali nedospělého amonita rodu Puzosia, několik čistě mořských plžů a stejnonožců žijících v přílivové zóně. Kromě nich nalezli ve vzorcích, které zkoumali mikroskopicky i pomocí počítačové tomografie, řadu suchozemských živočichů, hlavně hmyzu. Pryskyřice je všechny zalila před 99 miliony let, v období svrchní křídy. Nejde o první nálezy fosilií mořských tvorů v jantaru, ale i tak jsou extrémně vzácné a cenné.

Protože schránka amonita byla při zalití poškozená a části chyběly, šlo pravděpodobně o mrtvého jedince vyplaveného na pláž. Tam ho zalila pryskyřice ze stromu rostoucího na pobřeží. Nasvědčují tomu i zrníčka písku doprovázející fosilii v jantaru.

 
Odeslat komentář k článku "Moře v jantaru "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Moře v jantaru " e-mailem

Diskuse/Aktualizace